26 augusti 2015

Naturbruksskolorna snart borta


till Ulf Eriksson, c, v. ordf. Regionutvecklingsnämnden samt registrator tillhanda
 
Det är bra att ni vill rädda ett naturbruksgymnasium. Tyvärr har den negativa spiralen gått så snabbt och så långt att den kan vara svår att vända.

 

Det är bara två år sedan min dotter började på en fantastisk skola, Uddetorp. Allt var osannolikt trevligt, tryggt och information gavs med ordning och reda. Redan efter några veckor kom första smällen; trädgård och skog skulle byta skola redan året efter. Efter protester ändrades ni detta beslut, men därefter har kurser ändå lagts på andra skolor långt borta, ert beslut har tolkats så att bara inte alla kurser läggs vid annan skola har man inte ”bytt” skola. Djur har flyttats så dessa kurser fått läsas vid andra skolor. Skogstreorna fick bo i Svenljunga för skördarkörningen o.s.v.

 

När man tittar i de handlingar som kommer Regionutvecklingsnämnden till del och jämför med de faktiska händelserna i skolorna, ser man att formuleringarna ni får från Athlei är betydligt vackrare än verkligheten. Till exempel visste ni faktiskt inte om att eleverna då för två år sen skulle flyttas! Det syntes inte i era dokument men väl i de dokument som elever och föräldrar fick av samma Athlei.

 

Enda kommunikationslänken mellan er och verkligheten har varit denna Athlei. Hon är mediatränad och kan verkligen uttrycka sig i de olika sammanhangen.

 

Dessa utmärkta skolor har trasats sönder så snabbt att jag aldrig sett maken. Det har inte funnits schema eller ens terminstider. Lärare har slutat på grund av oredan eller sparkats. Med dem har en enorm och unik kunskap försvunnit. Lärare har satts  in lite hur som helst som ersättning, gjort sitt bästa men inte kunnat ämnena. Kurser har skjutits upp av lärarbrist och brist på planering och ingen vet hur alla resterande kurser ska hinnas med under sista året för dem som börjat trean nu. Rektorer – dessa ska vara pedagogiskt ansvariga - har bytts på löpande band. Inventarier har sålts. Djur har flyttats. Lokaler har byggts om med salsbrist och oreda som följd – så fruktansvärt onödigt att bygga om det ska sparas. Resultatet är att varken elever eller kvarvarande lärare längre kan rekommendera skolorna och sökantalet dyker rätt ner.

 

Byta logga och slogan – det kostar ohyggliga pengar att få sådant framtaget och byta allt material. Byta till något så oerhört mycket sämre är idioti. Tidigare slogan var den superba ”Stick ut – välj naturbruk!” Ny slogan är intetsägande ”här finns något för alla”. Ny logga är ett träd, vem förstår att det går att läsa djurinriktningar på något som heter ”naturbruk” och symboliseras av ett träd? Och det är ju här potentialen fanns till ökning, bland djurintresserade som helt enkelt aldrig hört talas om naturbruksprogrammet. Gamla loggorna var fyra bilder som kunde användas var för sig eller tillsammans: Ett djur, en blomma, en gran, en traktor.

 

Inriktningar har lagts ner. När böndernas barn inte längre kan läsa jordbruk med maskininriktning på Uddetorp väljer de fordonsprogrammet istället. Detta program är överfullt i Skara och Lidköping. Att tro att 16-åringar flyttar tvärs över en region, till platser de knappt hört talas om, är en grov villfarelse. Det hade varit en enkel sak att titta i papperen och se varifrån sökunderlaget till respektive skola kommer. (Min dotter är en av få på sin skola som flyttat långt, och då är hon från Alingsås, det är inte så stort språng i ett regionperspektiv). Ett litet fåtal är beredda att flytta långt för en viss inriktning, men då spelar just den skolans rykte också stor roll. Göteborgstjejer kunde söka häst i Dingle, men söker inte eller avbryter den ”bonniga” skolan i Skara, jag skulle kunna exemplifiera i evighet.

 

Nedgången började naturligtvis – som för övriga yrkesprogram - med Björklunds avskaffande av yrkesprogrammens högskolebehörighet (vilket senare har förbättrats och dessutom underlättats vid Uddetorp med studievägledning och schemaläggning). Därefter har de ”små elevkullarna” från 90-talets slut kommit till gymnasieåldern. Men en satsning på att marknadsföra vad dessa utbildningar är och innebär, med eleverna som ambassadörer, hade kunnat göra mycket. Dessa elever hade en speciell stolthet över sina skolor, som man sällan ser hos andra gymnasieelever. Basen hos eleverna har haft kontakt med nära personer, som släktingar, som rekommenderat skolorna. Att förlora denna rekryteringshjälp är skolornas största förlust.

 

Jag tycker dessutom att ni skulle kunnat tillföra kulturpengar för att övervintra skolorna tills större elevkullar kommer  - det var inte så många år det föddes få barn. Detta, lantbruk, gamla lantbruksskolor, är verkligen kultur, inte minst i skaraborgsbygden. Det har dessutom mycket med regionutveckling och hållbarhet att göra. Andra pengar hade kunnat tillföras.

 

Om Athlei är okunnig eller vill sätta ”Rekordinnehavare i nedlläggning” på sitt cv vet vi inte, men hon har varit oerhört effektiv i sin förstörelselusta. Ingen kommunikation med lärare och elever, bara den moderna formen av kommunikation – den enkelriktade. Att vända trenden kommer att bli mycket mycket svårt eller omöjligt. Tyvärr tror jag ni är för sent ute. Tyvärr behöver en tjänsteman idag inte ta ansvar för vad hon gjort, hon kan hoppa vidare till  nästa höjdarjobb.

 

Mycket besviken mamma

 

Jeanette Johansson (univ. adj. Högskolan Väst)

Inga kommentarer: