19 januari 2011

Debattartikel i Alingsås tidning 110119

Debattartikel
Angående ledaren ”Svårt att komma åt rätt skatt” 12 januari 2011
I ledaren anförs felaktigt att ”Grupperna som tjänar mellan 32000 och 60000 kronor i månaden betalar fortfarande hälften eller mer av sin inkomst i skatt”. Rätt skattesats finns att hämta på http://www.skatteverket.se/privat/skatter/beloppprocent/2010.4.76a43be412206334b89800047590.html#Statliginkomstskattfysiskapersoner . Det är för inkomster över 32000 kronor vi betalar mer än hälften i skatt. För den som tjänar 33000 är det alltså bara för en tusenlapp man betalar strax över 50%, för de andra 32 betalar man bara kommunal skatt (strax över 30%). Vi som tjänar så här mycket lider alltså inte på något sätt någon nöd och behöver inte några skattesänkningar.
När det gäller hur mycket gruppen ”kirurger och civilingenjörer” (vart tog övriga läkargrupper vägen här?) jobbar och hur detta är relaterat till en sänkning av marginalskatten, finns det några viktiga faktorer som ledarskribenten bortser ifrån.
För det första gäller det ju att en extra arbetad timme faktiskt ger betalt. Av civilingenjörerna torde färre än hälften ha rätt till övertidsersättning, (http://www.sverigesingenjorer.se/medlem/dinlon/lonelexikon/Sidor/overtidsersattning.aspx ”Nästan hälften av våra medlemmar har förhandlat bort rätten till särskild övertidsersättning.”, citatet gäller alla medlemmar i Sveriges ingenjörer, alltså även högskoleingenjörer, och att sakna övertidsersättning bör vara vanligare bland civilingenjörer än bland högskoleingenjörer). Hur det är med kirurgerna, om de får betalt för varje timme, vet jag inte men har en känsla av att många läkare sliter många obetalda timmar.
För det andra, har vi tid att jobba mer än vi redan gör? Tio timmars övertid i veckan, året om, anses inte som anmärkningsvärt i dessa grupper. Hur många timmar kan man arbeta egentligen? Ingen av oss har väl helt lyckats rationalisera bort sömnen i alla fall. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4237434
För det tredje, varför jobbar läkare och civilingenjörer så mycket? Är det verkligen en extra peng som lockar? Jag känner inte alls igen det resonemanget. Man jobbar mycket för att man älskar sitt jobb och för att man har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid. Pengarna är underordnade, helt enkelt för att vi har så vi klarar oss. Själv har jag i stressen missat att lämna in övertidsblanketten (jo, jag har rätt till ersättning), och det är jag säkert inte ensam om.
Ledarens slutsats, att en skattesänkning för medelinkomsttagare skulle leda till inkomster för staten är alltså inte rimligt. Precis som tidigare skattesänkningar kommer det i stället att ge minskade inkomster, och till mera av sådant vi sett de senaste åren; att sjukförsäkringen avskaffats för vissa grupper (de som inte blir friska snabbt men inte heller är livslångt sjuka), att det inte finns pengar till att hålla järnvägen i skick, med mera. Saker som även drabbar oss med medelgoda inkomster, för även om man kan satsa pengar på en privat sjukförsäkring, kan man knappast med sin ”valfrihet” skaffa sig en egen järnväg.
Jeanette Johansson, civ. ing.

Inga kommentarer: