14 december 2018

Extremcentern

C spelar ett märkligt spel, där de redan tagit stöd av SD för att utropa sig till valets vinnare och för att avsätta Löfvén, men ändå påstår sig ta ansvar och avstånd från SD. Allt fler genomskådar spelet.


Det handlar om att 144 är mer än 143. Om inte SDs mandat räknas med vann som bekant rödgröna blocket årets val. Tidigare har partierna varit överens om att hålla SD utanför och om åtminstone C och L fortfarande hållit sig till detta skulle S+MP-regeringen suttit kvar. Men efter valet hade plötsligt något ändrats; M och KD övergav inte överraskande överenskommelsen. C och L gastade högljutt att de INTE ville ta stöd av SD men har sedan valnatten använt just det stödet till att utropa alliansen som valets vinnare, avsätta Löfvén och försöka utpressa S att anta hela Cs partiprogram i form av en kravlista, för att sedan anta en högerbudget med samma SD-stöd och gasta att det är sossarnas fel... Det är helt okej att ta stöd av SD, men inte att samtidigt säga att en inte gör det. För vissa väljare blir ju lurade. 


C och L vill inte öppet ta stöd av SD, nej. Därför ingen regering. Men det jag menar är att om de och L helt tagit avstånd från SD hade vi haft en rödgrön regering för länge sen. Därför att rödgröna har fler mandat än alliansen. Precis som efter förra valet. Då sa allianspartierna okej, vi räknar inte med SD, så rödgröna får bilda regering. Med detta sätt att räkna hade vi haft alliansregering redan efter förra valet. Nytt sätt att räkna alltså. M och KD hymlar inte med det (även om inte alla hade klart för sig före valet vad som gällde), men det gör C och L.


C och L har redan använt SD-mandaten för att
1. Utropa allliansen till valets vinnare.
2. Avsätta Löfvén.
3. Försöka utpressa S med en kravlista där S i princip skulle övergå från socialdemokratisk till (neo)liberal ståndpunkt.
4. Anta en extrem högerbudget.

Inga kommentarer: