22 september 2010

Varför kom SD in?

Vi lever i ett samhälle med allt större klyftor. Den verklighet som beskrivs i tidningarna är inte samma verklighet som finns i förorterna.
Jag har sparat tre förstasidor från GP:

31 aug: "Shoppande kvinnor kräver rena toaletter" (inte huvudnyhet)
28 aug: "Latte á 176 kr litern" (lördagens fetaste rubrik)
27 aug: "RÄKBRIST" (i jättebokstäver)

Man skulle kunna införa nyordet "medelklassproblem" ungefär som vi brukar använda ordet "I-landsproblem". Om problemet är priset på latte är ju "jobbskatteavdrag" en relevant lösning. Om problemen är fattigdom är "jobbskatteavdrag" bara sagor eftersom fattigdomen oftast beror på att man inte har något arbete. För att man är sjuk, för att man är invandrare, för att det ÄR ONT OM JOBB, en väl förtegen sanning.

Rossana Dinamarca skriver:

"Svaret tror jag vi hittar runt om i Sverige där människor förlorat jobbet eller blivit sjuka och upptäckt att det sociala skyddsnätet har så stora maskor att det inte går att klara sig längre. Arbetslöshet och fattigdom skapar en jakt på syndbockar och enkla förklaringar. Medan de flesta övriga partier under valrörelsen diskuterade RUT-avdrag och fastighetsskatt så pratade Sverigedemokraterna välfärd och äldreomsorg. Att de etablerade partierna så hårdnackat fokuserade på medelklassens livspussel var ett av valrörelsens största misslyckanden. Men det största misstaget begicks inte under valrörelsen utan har begåtts under lång tid. Nedmonteringen av den svenska välfärden och den otyglade arbetslösheten är huvudorsaken till Sverigedemokraternas framgångar."

Inga kommentarer: