28 oktober 2015

Allsmäktig Gud

Det är intressant att Gud/Guds präster lade så enormt mycket energi på att absorbera övriga gudar för att skapa en monoteistisk religion. Svartsjuke Gud: "Du skall inga gudar hava jämte mig" i ständig strid med sin främste rival Baal och i ständigt dödande och omskärande av dem som hade "fel" gudar.

En djävul blev nödvändig för att förklara motsägelserna i denna ende guds personlighet, djävulen blev det kitt som höll ihop alla olika gudsbilder till en (och senare det kitt som behövdes för att hålla folk kvar i rädsla och därmed i den rätta tron. Djävulen har omväxlande framställts som stark och mäktig - det händer ju så mycket ont - omväxlande som näst intill maktlös - Gud har ju all makt.

Efter allt detta klistrande och lappande måste Gud ändå dela sig i tre delar, vi människor vill nämligen inte ty oss till hårdhet och oförsonlighet, utan söker mjukare, snällare gudar. Då fick vi treenighetens Jesus och Helig ande. Den Heliga Ande har till och med tillskrivits vissa kvinnliga drag, en Gud Moder.

Inga kommentarer: