1 mars 2017

"Militärisk disciplin" i skolan

Att ställa krav och visa att en bryr sig är inte vad jag förknippar med militär disciplin. Sådant handlar om att skrämma och straffa. Går en till orginalartikeln i Skånska Dagbladet - som har samma dumma rubrik - står det: "Det första Truls Katsler satsade på var ordning. Ordningsregler som var up-to-date och som gick att följa.
Scheman lades om så de blev tydligare. En viktig detalj var mattiderna. Eleverna fick nu äta vid samma tidpunkt varje dag och årskursvis. En lärare äter pedagogisk lunch med varje klass.
Truls Katsler ser de utökade specialpedagogtjänsterna – från 2,4 till 4,0 tjänster – som en viktig pusselbit bakom betygsökningen. Tidiga insatser ger mindre stök.
– Det är svårt att rätta till saker när eleven går i nian. Det ska ordnas långt tidigare. En elev som inte får hjälp halkar efter i skolämnena och riskerar att komma till en gräns där den känner att om man inte kan lyckas så kan man i alla fall misslyckas. Och då ställer man till det för alla andra också. Kan man inte vara bäst i klassen kan man i alla fall vara värst. Och då är det ett stort misslyckande för oss och djupt tragiskt."
Specialpedagoger och "tidiga" (före nian) insatser alltså, vettigt ställda krav. Insikt om att bråk kan bero på att eleven inte hänger med i undervisningen. Det värsta straff som nämns är omhändertagna mobiltelefoner. Det är inget fel på det. Det är däremot fel och populistiskt att sätta rubriken "militärisk disciplin" vilket bara för tankarna till "hårdare tag".

Inga kommentarer: