22 mars 2017

Friskolor

Eller, förbjuda vinstuttag. Jag är ju något så knäppt som en vänsterpartist med barn i friskola   beroende på att skolan är kass i min kommun. Försvarar på intet sätt vinstuttagen i den skolan, det är en Akademediaskola, Vittra Gerdsken, superdålig skolmat och knappt en bok. Men i alla fall lär de sig något, åtminstone i de ämnen de har behöriga lärare. I vår kommun Vårgårda har högstadiet varit rankat sämst i Sverige för några år sen. Förskolan har också i alla år haft extremt stora barngrupper. Vi hade våra barn i privat personaldriven förskola, det mest underbara ställe, de var ute hela tiden, ekologisk mat, delade in i smågrupper för lugn och ro... de "fröknarna" tog nog inte ut någon vinst eller hög lön, de var så inriktade på att det skulle bli så bra som möjligt för barnen.
Hushållningssällskapet har tagit över ett par av de naturbruksskolor Vg-reg har kört i botten och lagt ner. De ska nu drivas utan vinstuttag och det kommer antagligen att bli görbra, även om mycket gått förlorat under ett antal år av vanstyre från regionen.
Så, jag är kluven. Även om jag egentligen är mot friskolor så kan ju även det offentliga dränera skolor på resurser genom att lägga delar av skolpengen till andra verksamheter eller genom rent vanstyre och klåfingrighet. Och då kan det vara bra att någon annan tar över. Avarter av detta finns dock också: kommunen tycker en byskola är för dyr, hotar att lägga ner, föräldrarna/bygdeföreningen tar över och driver skolan med massa ideella krafter, samtidigt som de naturligtvis fortsatt betalar full kommunalskatt. Kommunen gnuggar händerna, de behövde varken renovera det gamla skolhuset eller betala skolskjuts till centralorten....

1 kommentar:

Gunnar Eriksson sa...

Din principiella negativa inställning till det privata är speciellt intressant när du själv sätter dina barn i en privat skola. Dina skäl för det är precis det skäl som ligger bakom varför föräldrar väljer privat skola.

Problemet med missförhållanden i både privat som allmännt finansierad drift av alla sorters verksamheter som för många år sedan enbart sköttes av det allmänna är den extremt dåliga uppföljningen från den som är ansvarig för kostnaden för dessa verksamheter. Ingen privatperson skulle betala en hantverkare som tapetserar på diagonalen med tapet efter eget val. Men så verkar det vara inom ALLA verksamheter som finansieras via skattsedeln, oavsett utförare. Vänster-politik har alltid velat ha monopol på det mesta. Men fungerar det bra? Det verkar vara ett egenintresse att det mesta skall drivas genom stat, landsting eller kommuner. Om detta system hade fungerat bra så hade ekonomierna i Ryssland, Nordkorea, Kuba och Venuzuela blomstrat och representerat den lysande stjärna för hur ekonomi skall bedrivas i ett land. Alla vänsterpolitiker har alla ett svar för varför det inte lyckades i de länderna. Men var glad att just du lever i ett land där det finns möjlighet att välja utförare av gemensamma tjänster. Jag försvarar icke på något sätt avarterna som i media ofta visas som bevis för privatiseringens misslyckande när det i stället bevisar det allmännas inkompetens när det kommer till kvalitetsuppföljning.
Det är precis detta som lett dig till diit beslut av val av skola för dina barn. Grattis till dig som har den möjligheten som just ditt parti med all kraft försöker motverka. Bevisen står skrivet i pannan på dig. Frågan är om du kan se dig själv i spegeln och kan läsa av konsekvenserna av socialistisk politik där allt elände med miljardslöseri försvaras med att det är värt detta slöseri då det säkerställs att inte en enda krona går till privat vinst. Du är en av alla, som är ansvarig för att den forna politiken mot privatiseringar och brist på ekonomisk kontroll samt idag med privata aktörer som vars kontroll av brister samt fortsatt brist av ekonomisk kontroll av det som utförs av set allmänna. Utöver det har det brustit i kontroll av verksamheternas utförande vilket är det viktigaste. Leif Östlings förlösande ord "Vad fan får jag för pengarna" är mer korrekt än vad både Media och Östling syftade på!