1 mars 2017

Sjukast

Fb-kommentar från vanlig icke-tänkande svensk: "Sverige har efter Norge den mest generösa sjukersättningen i världen, och världen är en ganska stor plats. Inget land har större sjukfrånvaro än Sverige. Att driva på förändring som ökar den kan nog bara en tidning som heter "Arbetaren" göra. Dock en viktig diskussion om antibiotika."

Vet inte var du har dina uppgifter ifrån, men de är inte rätt. Jag kollade Danmark och info finns i länken - full lön från dag 1. Sverige är däremot betydligt mer generös mot ARBETSGIVAREN, för i Danmark är det arbetsgivaren som betalar hela första månaden. Först efter 14 dagar kan ag begära läkarintyg (1 v i Sverige, tidigare vid upprepad frånvaro).

Det stämmer att Sverige har en hög frånvaro. Detta beror, som var och en inser, på ett mycket högt arbetstempo, arbetsgivaren "drar ner" på antal anställda och/eller ökar arbetsuppgifterna, samt svenskens benägenhet att vilja vara duktig, klara alla arbetsuppgifter trots att tiden egentligen inte räcker till. Numera beror frånvaron också på sjukförsäkringens snålhet, vilket ger "sjuknärvaro" på arbetet. Dels den typ av sjuknärvaro som artikeln anger, förkylning och karensdag. Dels den allvarligare typen, du måste arbeta helt eller deltid trots att du har värk, psykisk sjukdom, förut när stupstocken fanns rent av direkt efter operation eller vid cancer (du fick inga nya sjukdagar vid en ny sjukdom, allt räknades ihop så du kunde stå utan dagar då du fick en ny svår sjukdom eller ett återfall i den gamla). Stupstocken kommer återinföras direkt efter valet då vi M kan bestämma igen. Då du inte hinner bli frisk, eller rent av av oron över att inte få bli sjukskriven vid sjukdom, tar det i verkligheten längre tid att bli frisk och detta syns så småningom i upprepad sjukdom. Därför fluktuerar Sveriges sjuktal över tid, en skärpning i sjukförsäkringsreglerna ger minskade sjuktal (inte minskad sjukdom!!) och sedan faller folk som ansträngt sig bortom sin yttersta gräns i längre sjukperioder. Nå, en del tar ju förstås livet av sig och detta sänker ju sjuktalen mer "på riktigt".
Somliga påstår att svenskarna är så sjuka på grund av "fusk", d.v.s. vi är lata och stannar hemma för att kolla på film. I så fall kan det ju inte stämma att svenskarna är sjukast, det skulle ju danskarna vara som har full lön (inte 80% upp till ett lågt satt tak, plus ev. kompensation för detta låga tak i kollektivavtal) och inte svenskarna som får betala första soffdagen själva med karensdag.

Inga kommentarer: