22 april 2020

Corona

Björn Olsen m. fl. testar nu personal på eget initiativ.

Ideellt initiativ testar personal

60 olika personer från hemtjänsten

En av de 22 om pseudodebatten

Kraftig överdödlighet

Rikaste regionen ber om gåvor

Sluta leka affär

När kritiken tystnar

Aftonbladet har misstolkat Harvard-rapport

Smittbekämpningen är utsåld

Förtroendemätning

Äldre väljs bort

Har du haft det?

Brott mot mänskliga rättigheter att offra äldre

Svårt sjuk ingen sjukhusvård

Njursjuka

Giesecke 99%

Ekot granskar FHM

Björn Olsen i Sjukhusläkaren

Medicinalstyrelsen och spanskan

Björn Olsen kommenterar hela FHMs tidslinje

Reaktioner från utlandet; svensk vårdpersonal uttalar sig

FALL PER DAG


Jag tror du sätter fokus på det centrala här: Tegnell vill ha KUNSKAP. En läkarvän förklarade det tidigt i pandemin; det är just därför epidemologer är så olämpliga att leda landet i en pandemi - de är vana vid att samla kunskap under lång tid och till sist med stor säkerhet kunna uttala sig om att en viss livsstilsfaktor ger så och så mycket högre risk för hjärtinfarkt på populationsnivå i ett livstidsperspektiv. Just nu utför de sitt drömexperiment - pandemi, helt nytt virus, fritt spridd på hel population (undantaget sjuttioplussare i eget boende utan hemtjänst). Naturligtvis kommer det att ge kunskap! Problemet är bara att försöket är så oerhört oetiskt.
Vi som varit sjuka länge (jag sedan 7 mars, ständigt upp-poppande symptom) är oroliga att vi blivit kroniskt sjuka. Att vi kommer vara livslångt smittbärande och aldrig kunna träffa någon äldre släkting mer. Kunskapsläget är nämligen att ingen vet om någon immunitet - och därmed någon flockimmunitet - uppstår. Vi är bekymrade därför att ingen någon gång varit intresserade av att vi har en samhällsfarlig anmälningspliktig sjukdom, eller var vi tror att vi blivit smittade, eller vilka vi kan ha smittat (smittspårning). Vi är oroliga därför att ingen någonstans samlar in våra skiftande symptom och gör någon undersökning om hur vanliga dessa är, än mindre för vidare till någon central kunskapsbank. En väninna, arbetar mycket hemma hos gamla, hade från 1177 fått veta att hon inte hade covid. När hon beskrev hur hon varit så väldigt trött under flera veckor men bara ibland haft luftvägssymptom (och då stannat hemma plus två dygn, jobbat igen, varit hemma o.s.v.) tyckte jag att det lät ju snarare väldigt typiskt för covid. Undra hur många hon har smittat under sina asymptomatiska dagar? Vi som inte behöver (eller i många fall rättare sagt vi som inte får) sjukhusvård testas inte och ingen samlar in våra symptom. All kunskap är tydligen inte intressant - experimentet har avgränsningar.
Jag, som tampats med Försäkringskassan, vet att myndigheter inte är till för folket. Den som haft med Migrationsverket att göra vet också vilken oerhörd godtycklighet som råder när den lilla människan trampas på i "besparingssyfte". Skattemyndigheten beter sig juridiskt korrekt men har orimliga fördelar att ta till gentemot småföretagaren - liksom CSN, som kan påföra den före detta studenten nästan femhundra kronor för en enda månads försening av betalning. Somliga myndigheter har istället för klena verktyg, som djurskyddet och hälsoskyddet som ska hålla på att varna och vänta på bättring innan de kan ingripa mot vanvård eller matförgiftningar. Arbetsmiljöverket har ju också väldigt trubbiga verktyg förutom att de nedrustats av politiska skäl.
Det måste vara oerhört skönt att ha sånt förtroende för myndigheter. För slutresultatet påverkas ju inte, det blir ju samma för dig och mig oavsett. För människan spår men Myndigheterna rår över våra liv.
Måste ändå fråga - när det gång på gång larmas inifrån vården, både före och under pandemin, om bristande resurser och vanstyre, vilket gång på gång bemöts av chefer på regionnivå med mantrat: "Patientsäkerheten är inte i fara". Tror du på dem också?

 Jag vet att det är konspiratoriskt att säga att det är ett experiment. Men åtminstone för oss som är sjuka, eller i riskgrupp, eller har en äldre släkting på boende eller med hemtjänst, eller... blir det ett de facto-experiment. Och vi skulle sååå mycket hellre vara finnar, tyskar eller nya zeeländare...

A-kassa, sjukpeng, stöd till småföretagare, vettig hemtjänst, vettig sjukvård, beredskapslager o.s.v. ger samhället en "botten" istället för ett svart hål. Att tala öppet om samhällets brister i det här läget skulle gynna demokratin och gynna förbättringar av det som brister idag. Att mörka och låtsas som att vi klarar av det (och lite svinn får vi räkna med,det är bättre än att det dör en hoper gamlingar än att arbetslösheten ökar), gynnar bara högern.

Att smittspåra är ingen "drakonisk" åtgärd. Det görs för bland annat veneriska sjukdomar och har gjorts åtminstone inledningsvis för dem som testat positivt för corona. Finns redan i smittlagstiftningen. Att det inte görs är antingen resursbrist (använd volvos sparkade konsulter) eller - experiment.

Inga kommentarer: