1 april 2020

Från folkhem

- till det totala sveket.

Hemtjänst

The Lancet

Sänkning av skyddsutrustningsnivå

WHO rek. av skydd

Döda i vården

Situationsrapporter WHO

Det som händer nu är så fruktansvärt. En pandemi visste vi skulle komma förr eller senare. Men Sverige följer inte riktlinjerna för smittspårning (även utan test hade det gått att smittspåra runt personer som med största sannolikhet är smittade) och vi har inget vettigt krislager av till exempel andningsskydd. Då borde extra försiktighet iakttagits men istället har personal fått arbeta med oklara och förändrade riktlinjer och riskerat smitta för sig själva och andra patienter/brukare i hemtjänsten. 

Allt krut verkar läggas på något som kallas "skydda ekonomin" och retoriken har gått så långt att det sägs "lidande som lidande" och en konkurs jämförs då med att ligga ensam och kvävas till döds (när personal och respiratorer är slut). Om en konkurs orsakar ett sånt oerhört lidande är det ju för att vi låter de arbetslösa svälta ihjäl, vilket vi ju inte riktigt gör faktiskt. 

Folk i allmänhet verkar fortfarande tro att regeringen, socialstyrelsen och Tegnell har koll. Trots att massor av läkare och annan personal som faktiskt arbetar i vården skriker DET HÄR GÅR INTE! VI VAR ÖVERANSTRÄNGDA REDAN INNAN PANDEMIN! Och när jag hittade en rapport från Riksrevisionen, två år gammal, som kritiserade socialstyrelsen och regeringen för dålig krisberedskap i fråga om livsmedel och läkemedel började jag gråta. Jag har inte haft någon jättetillit men det känns ändå lite som att bli föräldralös. Folkhemmet var en kuliss, jag visste ju det men nu är det stora revor och det var inte ens gips, bara silkespapper.

  1. Det är så fruktansvärt hemskt att utnyttja dem som arbetar i vården såhär. Slita utan rimliga förutsättningar och utan att kunna skydda sig själva från dödlig smitta.
  2. Högern vilar och väntar. Så fort folk börjar fatta att detta inte håller, att folk blir smittade här precis som i Kina och Italien, reser de sig och tar över. Vi kan gå direkt till Ungersk diktatur, det är ett fantastiskt tillfälle för dem nu.
Men tyvärr kan ju inte Sverige hantera detta. Dålig förberedelse är en sak, det är ju som det är nu, men att skicka personal utan skydd till patienter och vispa omkring smittan okontrollerat (massor av smittade älddreboenden till exempel) inger inget förtroende. Tvärtom ropar ju just bristen på skydd efter extra transparens och kommunikation med (inte bara information till) dem som faktiskt arbetar i vård och hemtjänst. Brist på test kräver gammaldags smittspårning på symptom men med hjälp av modern informationsteknik. Sverige går rakt in i katastrof och offrar gamla människor samt vårdpersonal utan att blinka. Förutom den omänskliga hanteringen av människor ger det ett vidöppet mål för just högern. Som kommer att ropa om ny regering om två eller fyra veckor när människor dör i massor. Och ha en god chans att skapa sitt eget Ungern.

Att stå som "expert" vid en myndighet och inte lyssna på dem som faktiskt arbetar i vården, läkare men även sköterskor och dem som arbetar bland gamla i hemtjänst och på äldreboenden, är varken vetenskapligt eller något som väcker min respekt. Uppenbarligen styrs svensk sjukvård idag liksom vissa lärosäten ;) med en massa chefsnivåer med ett oändligt avstånd från kärnverksamheten, och exakt vad som är FHMs och vad som är regionernas ansvar/fel är svårt att avgöra. Sant är dock att en massa människor går till arbetet rädda för att smittas och att dra runt smittan till andra patienter/brukare! Då behöver kloka huvuden slås ihop, då behöver gammal och praktisk kunskap från smittskydd plockas fram, WHO har också en del tips ;) (och är det verkligen omöjligt att producera andningsskydd i Sverige?). Vad FHM istället gör är att sänka sin rekommendation för personligt skydd samma dag som Östra har skyddsstopp. Det finns något som heter Försiktighetsprincipen. Utanför kartan, i de okända vattnen, simmar drakarna. Att stå på kommandobryggan, slänga i manskapet och se hur många drakarna äter är förstås en strategi. "Det räcker med visir, andningsskydd behövs inte". (Och visiret består av en böjd OH-plast som inte går att se tillräckligt bra igenom för att ta blodprov). Eller så går det att spara manskapet för hemfärden. (Och kanske själv hoppa i vattnet om en är så nyfiken på drakforskning). Då gäller inte "vänta och se". Då gäller högsta försiktighet. Barriärer, smittspårning och karantäner. För det går att göra på gammalt sätt också, smittspåra inte enbart utifrån test utan utifrån symptom. Inte blanda patienter, ha en glasruta emellan, vad vet jag men det står så i WHOs rekommendationer.
Gillar inte att företag har svårt att få reda på till exempel specifikationer för skyddsutrustning. Borde finnas initiativ från myndigheter att få igång svensk produktion. Är väldigt orolig för vårdpersonalens skull. Vi hade redan en hemskt ansträngd sjukvård innan. Borde också finnas kreativa lösningar för till exempel trångbodda familjer och de som bor flera generationer ihop, samtidigt som vi har tomma hotell. Myndigheter har för svårt att samarbeta och titta utanför boxen. En läkare förklarade att det borde vara kliniskt verksamma läkare som leder samhällsåtgärderna, infektionsläkare, virologer. Epidemologer arbetar normalt med siffror och långa perspektiv och mycket fokus på att varje åtgärd först ska ha evidens... fel i en krissituation då det handlar om dagar innan det blir för sent för en åtgärd. Kliniskt verksamma läkare har försökt komma till tals på olika sätt men ignorerats. Så nej, jag är ingen självutnämnd epidemolog men förstår vad ett förlopp med två fördubblingar per vecka innebär. Tror på dem som arbetar ute i vårdverkligheten även om deras chefer på toppnivå försöker släta över.

Inga kommentarer: