28 april 2020

Mer corona

FHM beordrar MSB pausa insamling av symptom

"Munskydd är arbetsvägran"

Asymptomatisk smitta

Sömnapnéapparater är grejen!

Privat äldreboende där 27 av 96 dött

Hälften av smittan asymptomatisk (Nature)

Det där är ju en av de konstigaste grejerna de säger. Om de ändå karantänat och smittspårat dem som kom hem från Italien... stämt i bäcken alltså. Via smittspårningen hade de hittat de somaliesvenska taxiförarna. Vi hade haft ett helt annat läge idag. Sen är det klart att vid en viss grad av spridning blir smittspårning meningslös eller nästan omöjlig därför att så väldigt många redan varit i kontakt med smittan, så på så vis har de ju rätt. Det är bara att det är en situation de skapat.

Om smittan skulle härja lös i samhället hade det behövts ordentliga barriärer in till vård, äldreboende och hemtjänst. Men för det hade vi uppenbarligen inte resurser. Det vill säga sjukhusen klarar det hyfsat, ofta för att de haft någon i ledningen som gått längre än FHMs krav.

Jag såg Uppdrag gransknings "Skogen brinner" igår. Det är tyvärr SÅ likt. Och det är bara två år sen! De som ska göra själva jobbet är för få, har fel eller för dålig utrusning och samverkan mellan enheter fungerar inte. De får arbeta i princip dygnet runt, improvisera, hitta MacGyver-lösningar i stunden. Ingen lyssnade på dem innan, ingen lyssnar under krisen och ingen lyssnar efteråt. Myndigheterna säger att beredskapen är god, att det endast är småsaker att justera, och berömmer och hjälteförklarar personalen. Det ger inte mig någon känsla av trygghet! Det ger en otäck känsla av ett stort svart hål som myndigheterna försöker skymma så gott det går. De tillsätter en massa utredningar som kanske kommer fram till något men detta genomförs inte. I fallet skogsbränderna var ett av de stora problemen att någon inköpsglad på MSB köpt in en kommunikationsutrustning som säkert är modern, cool och dyr men som inte har täckning på landsbygd. Det är alltså, som ofta även i sjukvården, inte mer pengar som behövs utan att pengarna används till det som faktiskt behövs. Även om bjudresorna blir färre för inköparen. Här blev det ett Uppdrag granskning som pekar på felen - men det kommer inte att hända något. Det är det enda vi kan vara säkra på. Tyvärr.


Förhoppningsvis är dock detta virus inte luftburet utan kan endast leva i vätskedroppar, och kan inte leva särskilt länge på ytor heller.

En idé som är intressant att utmana sin hjärna med, är att vi människor kanske inte allt är alltings mening och mål, utan till exempel bara en matris för att optimera utvecklingen för virus. Vi har isåfall faktiskt lyckats optimalt med vår uppgift! Vi har utvecklat flygtrafik och förflyttar oss frivilligt över jordens yta i en sådan utsträckning att ett virus kan sprida sig över hela jorden på ett par månader.

Virus muterar hela tiden. Hittills verkar det dock bara finnas tre varianter av SARS-CoV-2, vilket är positivt med tanke på möjligheter till immunitet och vaccin. Vi säger att det verkar vara ett långsammuterande virus, men det vi egentligen menar är att det är få av varianterna som är livskraftiga. Mässling muterar också hela tiden, men som tur är är det bara en variant som är livskraftig, och därför funkar immunitet/vaccin helt och hållet på just mässling. För att vara livskraftigt krävs bland annat att viruset inte är alltför dödligt - om det dödar sin matris omedelbart hinner det inte smitta vidare i tillräcklig utsträckning. SARS-CoV-2 som kan ge väldigt lätta symptom eller till och med vara helt symptomfritt hos vissa är idealiskt ur spridningssympunkt.

Virus har en väldigt smart fortplantningsmekanism. De går in i en cell och programmerar om den till att tillverka kopior av dem själva. Fantastiskt att vårt immunförsvar alls har något att säga till om mot dem!

Inga kommentarer: