21 mars 2012

Är strängteorin Gud?

Tror fysikernas strävan efter ett enda "svar" kommer sig ur att man efter hand sett att en lag är en följd av en annan och därför kommit ned till fyra, gravitation, elektromagnetism, stark och svag kärnkraft (dessa håller ihop atomkärnor). Det finns dessutom anknytningspunkter mellan åtminstone tre av dem medan gravitationen är lite mer egen av sig. Eftersom sambanden mellan de andra tre finns i mikrokosmos (stark och svag kärnkraft verkar bara i mikrokosmos), är det naturligt att leta även efter släktskap med gravitation där.

Att komma ner till ETT svar är vad matematikerna kallar "vackert", att i ett enda kort uttryck säga det som tidigare krävde många rader. Naturvetenskapens poesi, att kunna säga mycket med väldigt få tecken. Att kunna sammanfatta kanske hela universum i en enda vacker formel. Som biologerna kan sammanfatta livet i DNA-språket med endast fyra bokstäver (dock i grupper om tre, annars hade variationsmöjligheterna inte räckt till).

Och visst liknar det sökandet efter (en monoteismens) gud. "Jesus han är svaret" har jag sjungit i missionskyrkan. Jesus skulle vara svaret på allt, Jesus dessutom tolkad på ett borgeligt sätt där svält och elände skulle åtgärdas med kollektpengar eftersom man inte kan "predika för en tom mage".

När man har hittat "svaret" gäller det också att se vilka områden "svaret" egentligen täcker. Och vad det inte täcker. Om fysikerna hittar en liten vacker strängteori för gravitationen, universum och allting, förklarar det fortfarande ingenting om varför en människas värde och rätt till mat avtar ju längre från Europa hon är född. Precis en lantlig västkusttraditionell missionskyrke-Jesus inte kan säga något om kapitalets makt (eftersom rikaste mannen i byn är ordförande i församlingen) utan svarar med en sparbössa med en svart gosse i gips som bugar när man stoppar i slantar.

Inga kommentarer: