10 mars 2012

Kära SAP

Till det älskade och hatade socialdemokratiska arbetare(?)partiet med anledning av remiss om organisation:

Naturligtvis är det bra att titta över organisation och demokrati. Och modernisera, för medan en "modernisering" av politiken ofta har betytt att svika de svagaste i samhället betyder en modernisering av aktivitet och organisation en anpassning till vad folk faktiskt har möjlighet till, som ni också skriver "när man knappt hinner med sig själv".

Samtidigt är det så att man alltid kan finna tid till det som verkligen engagerar. Själva politiken, innehållet, engagemanget. Och det är ju jättebra om ni tänker att innehållet ska strömma från rötterna och upp till er i toppen. Frågan är om någon vågar tro på det efter alla svek, all höger-kansli-sossepolitik. Frågan är ju om man verkligen vill vara med i partiet eller inte. Om man vill rösta på partiet eller inte.

Det har varit ett väldigt långvarigt vakuum och frågan är om en modeniserad organisation inte imploderar av detta vakuum. Medlemskapets värde är en sak, socialdemokratins värde och berättigande är en annan. Kommer den lilla människan verkligen att kunna lita på det stora partiet om det får makten igen? Eller är skillnaden mot moderatsvinen egentligen inte så stor? Eller med andra ord, kommer sjukförsäkring och a-kassa att återställas, eller är det viktigare att behålla skattesänkningarna? Finns det egentligen något alternativ till moderatpolitiken, eller är vitsen med socialdemokratin att finansiera och skaffa mandat åt ett antal riksdagsledamöter eller eventuellt statsråd? Hur ska vi orka sitta med detaljfrågor runt vårt engagemang, när vi egentligen inte vet vad partitoppens engagemang gäller?

Minns frågan i media när Mona Sahlin blivit partiledare: "Vad vill Mona?" Och hur jag efter en tid själv fann svaret på frågan, och med en känsla av att falla ned i en avgrund konstaterade: Mona vill helt enkelt regera.

Jag gillade formuleringen nedan från remissen och hoppas ni förstår att ni inte bara ska finnas i människors vardag, utan faktiskt göra något åt de klyftor och orättvisor som finns i denna vardag. Då kommer ni att finna ett engagerat system av gräsfötter som försörjer er med både pengar och uppgifter.

"Omvärldsbevakare och ”örat i vardagen”. Det är vi, medlemmarna, som tillsammans ger bilden av den tid vi lever i. Vilka är problemen, svårigheterna och
orättvisorna? Hur ser attityder och värderingar ut bland svenska folket? Hur fungerar lagstiftningen i verkligheten? Vi måste leva upp till att vara ett parti i människornas
vardag och då måste Socialdemokraterna finnas i denna vardag."

Inga kommentarer: