1 mars 2012

"Satsning"

Hillevi Engström, moderat arbetsmarknadsminister, påstår i ”Publikt” nr 2 att ”regeringen satsar på kvinnors arbetsmiljö”. Satsningen består i 20,4 miljoner på fyra år, alltså ett fåtal heltider för hela riket under fyra år. Detta för att inspektera och utbilda arbetsgivare, vilket faktiskt är arbetsmiljöverkets helt normala uppgifter, som de dock har svårt att hinna med.
Sittande regering drog 2006 in en stor del av anslaget till arbetsmiljöverket (en del av anslaget har senare återställts) och lade ner arbetsmiljöinstitutet. Registreringen av skyddsombud upphörde också. Hela klimatet i arbetslivet drar åt fel. Fackliga frågor och arbetsmiljöfrågor kallas numera för "särintressen" och "komfortfrågor". Människor vågar inte klaga på sin arbetsmiljö bl. a. beroende på osäkra anställningar. Få vågar eller vill vara skyddsombud. Skyddsombud motarbetas idag av alltfler arbetsgivare och ges ibland till och med skulden för arbetsplatsolyckor.
Regeringens sjukförsäkringspolitik har varit framgångsrik. Idag finns mängder av sjuka kvinnor, bl. a. med depression eller ryggproblem, i tjänst på arbetsplatserna eftersom de inte får vara sjukskrivna. Förutom deras eget lidande, och långtidseffekter på hälsan av att arbeta trots sjukdom, är detta ett stort arbetsmiljöproblem för deras arbetskamrater som måste täcka upp och ta en del av de sjukas arbetsuppgifter förutom sina egna.
Människor överutnyttjas idag på sina arbetsplatser. Detta kallas ”stress” och man ska ”lära sig säga nej” eller ”byta jobb” (ansvaret läggs på individen). Men det anses helt normalt att ”rationalisera” och att allt färre ska göra allt fler arbetsuppgifter. Vi blir sjuka av detta, och får inte ens vara sjukskrivna. Hillevi Engströms ”satsning” är ingenting annat än ett hån.

Inga kommentarer: