9 mars 2012

Inte bara Fk utan även din arbetsgivare har rätt att neka dej sjukskrivning

Inte bara Fk utan även din arbetsgivare har rätt att neka dej sjukskrivning om hen inte tycker intyget är tillräckligt bra. Då måste "den anställde ta kontakt med sin läkare". Som sagt, man måste vara frisk för att vara sjuk, och Sverige är fantastiskt.

"Läkarintyget är till för att du som är arbetsgivare och Försäkringskassan ska kunna bedöma om den anställda har rätt till sjuklön och sjukpenning. Intyget är ett underlag och ger inte den anställda automatiskt rätt till sjuklön eller sjukpenning.

I intyget beskriver läkaren hur den anställdas medicinska tillstånd påverkar hennes eller hans förmåga att arbeta. Det ska tydligt framgå vilka uppgifter som den anställda inte klarar av att utföra på grund av sjukdom. Om ett läkarintyg inte innehåller tillräckliga uppgifter för att bedöma om arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom behöver du som är arbetsgivare inte acceptera läkarintyget.

Det är den anställda som ska styrka att arbetsförmågan är nedsatt. Om du inte kan bedöma rätten till sjuklön med hjälp av läkarintyget får den anställda ta kontakt med sin läkare för att få läkarintyget kompletterat."

Inga kommentarer: